Dzień dobry!
Taki miły dzień to tylko rozpocząć go od wypicia pysznej czarnej herbaty z płatkami róż. A do herbatki nie może zabraknąć pysznego jabłecznika upieczonego wieczorkiem przez moją mamę. W całym domu unosi się zapach pieczonego ciasta i jak tu sobie odmówić coś słodkiego. Ciasto jednak smakuje najlepiej jak towarzyszy mu tak pyszna herbatka.
Suszone płatki róż są doskonałym dodatkiem do wszystkich herbat, jak i deserów i ciast. Urzekają zarówno zapachem, jak i smakiem.
Czarna herbata z płatkami róż
Składniki:
czarna herbata 2 łyżeczki
suszony nagietek łyżeczka
płatki róż 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Całość wszystko wymieszać i zalać wrzątkiem. Parzyć ok. 10 minut.
Jabłecznik mojej mamy
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
200 g margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
cukier wanilinowy
1 jajko
mus z jabłek lub 1 kg jabłek
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Do przesianej mąki dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite i gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Jabłka
Obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut aż jabłka zmiękną i się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować foremkę, nasmarować tłuszczem. Wyjąć jedną połówkę ciasta z lodówki i wylepić nim spód formy. Na spód wyłożyć jabłka. Wyjąć drugą część
ciasta i zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 40-45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy: