Witajcie!
Mam dla was dziś ciekawą propozycję na kolejną mrożona kawę, którą się banalnie
prosto przygotowuje. Jest to Japońska kawa na zimno. Technika polega na
zaparzaniu kawy bezpośrednio na kostki lodu. Po zaparzeniu kawa jest chłodna. Jak chcemy bardziej, mrożoną dodajemy kostki lodu. Do kawy można dodać mleko, ja akurat dodałam Schweppes Russchian, bo taka lubię. Można lekko dosłodzić i mamy czarną mrożoną. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy mieć dripper, swój kupiłam w Rossmannie.
Japanese iced coffe
Składniki:
35 g kawy mielonej
350 ml wody kostki lodu
dodatki według własnych upodobań
Przygotowanie:
Włóż kostki lodu do naczynia, w którym będzie zbierać się kawa. Na tak przygotowanym naczyniu ustaw dripper. Do drippera wyłożonego papierowym filtrem wsyp kawę. Okrężnymi ruchami wlej gorącą wodę do drippera. Kawa cała spłynie do naczynia i mamy już gotową. Dodajemy mleko i kawa mrożona gotowa.
Źródło:
https://www.papilot.pl/autor/basia-olender
Super
OdpowiedzUsuń