Dzień dobry!

Zapraszam was dziś na kawę bez mleczka, która zaskakuję nie tylko smakiem, jak i zapachem. Okazało się, że połączenie inki z sokiem jabłkowym to niesamowity duet. Sok jabłkowy zawiera sporą dawkę witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami. Dzięki błonnikowi pomaga likwidować z organizmu szkodliwe toksyny. A zatem połączenie z inką to niezła bomba witaminowa, więc warto wypić taką kawkę.
30 lipca jest międzynarodowy dzień sernika, specjalnie dla was przepis na pyszny puszysty sernik.


Szarlotinka:
Składniki:
2 łyżeczki inki klasycznej
150 ml soku jabłkowego
10 ml soku z cytryny
2 łyżeczki miody
szczypta cynamonu
łyżeczka syropu waniliowego
Przygotowanie:
W rondelku umieszczamy sok jabłkowy, sok z cytryny oraz miód i podgrzewamy, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kawę inkę wraz z cynamonem i syropem waniliowym. Podgrzewamy jeszcze chwilkę, aż się rozpuści inka. Całość przelać do kubka.

Puszysty sernik
składniki:
Na ciasto:
1 szkl mąki
3/4 kostki margaryny
3 zółtka
1 łyzeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
6 żółtek
2 cukry waniliowe,
3 budynie śmietankowe
3/4 szkl oliwy
1 1/2 szkl mleka

Dodatkowo:
1 1/2 szkl cukru
 9 białek

Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć mikserem i wyłożyć na wysmarowaną blachę.
Składniki na masę serową również zmiksować.
Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie połączyć łopatką z masą serową i wylać na blachę
Piec w temp ok 180-190 50-60 minut.
Ważne!!!
Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika
- sernik stygnie w piekarniku!!! 
-po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!












Źródło:
https://inka.pl/pl/przepisy/szarlotinka#przepis

Brak komentarzy: