Dzień dobry!


Kolejna podróż tym razem do Hiszpanii. I dziś herbata po hiszpańsku. Możemy
zaskoczyć, naszych gości tym bardziej, kiedy wpadną, bez zapowiedzenia. Czarną herbatę
i cytrynę przeważnie mamy w domu do tego woda i cukier i gotowe. To jest sposób
na nudną zwykłą herbatę z cytryną. Herbata po hiszpańsku to dwuwarstwowa herbata,
która doskonale smakuje a przede wszystkim, prezentuje się wyjątkowo oryginalnie,
czym można zaskoczyć właśnie znajomych.
Hiszpania to piękny kraj i warto tam pojechać na wakacje, chociażby z uwagi na
ciepły klimat, wiele słonecznych dni na wybrzeżu śródziemnomorskim. Jest tam
wiele interesujących miejsc do zwiedzenia, zabytków, chociażby słynna Alhambra.
Skosztujemy tam dobre wina i zjemy pyszną kuchnię hiszpańską. Ponoć nawet jest
lepsza od włoskiej.

Herbata po hiszpańsku
Składniki:
Czarna herbata
cytryna
cukier
woda
Przygotowanie:
Nalać do połowy szklanki wrzątku, wsypać około 2 łyżeczki cukru i zamieszać.
Wrzucić plaster cytryny. (ważne, aby cytryna znajdowała się poziomo). W osobnym
dzbanuszku włóż woreczek mocnej czarnej herbaty, zalej wrzątkiem i odczekaj, aby
się zaparzyła. Pomału wlewaj herbatę z dzbanka na cytrynę, co więcej po chwili
cytryna sama się powinna unieść do góry. Przed wypiciem zamieszać.
Bardzo zaskoczył mnie smak tej herbaty. Niby zwykła cytrynowa a jednak ma oryginalny smak.
Smacznego!!!










Źródło:

https://www.youtube.com/watch?v=SoPKjRITogs

2 komentarze:

  1. Zmykam do sklepu po cytryne i robie taką herbatę chociaż kawę kocham

    OdpowiedzUsuń
  2. I do herbaty się przekonasz jak skorzystasz z moich przepisi

    OdpowiedzUsuń