Dziś proponuję wam najpopularniejszą kawę z mlekiem.

Cappuccino


Klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25 ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko o objętości 125 ml. Przed spienieniem mleko powinno mieć 100 ml objętości. Spienić mleko można na różne sposoby, specjalnym urządzeniem czy domowym sposobem jak np. w słoiku.



Na moją wersję cappuccino potrzebne będzie:

100 ml mleka
25 ml espresso (można przyrządzić według własnego uznania)
bita śmietana, jeśli lubimy słodkie cappuccino.

Przygotowanie:
Zaparzyć espresso, do słoika wlewamy 100 ml zimnego mleka. Zakręcamy słoik i energicznie mieszamy około 30 sekund. Po tym czasie ilość mleka powinna nam się podwoić. Następnie odkręcamy pokrywkę i umieszczamy słoik w mikrofalówce na średniej mocy na 30 sekund. Po tym czasie pianka powinna stać się puszysta. Jeśli nie posiadamy, mikrofalówki to przed wlaniem mleka do słoika, wystarczy lekko podgrzać. Tylko wtedy nie mamy aż takiej puszystej pianki.
Do filiżanki wlewamy espresso i dolewamy mleko, dowolnie zdobimy, może uda się wam zrobić wzorek mi, na razie nie wychodzi, ale ćwiczę. Będzie okazja do pochwalenia się wtedy wzorkami.
No i mamy swoje domowe cappuccino. Prawda, że łatwe?

Brak komentarzy: