ESPRESSO — Włoska kawa z zasadami. Parzy się tę kawę zazwyczaj z mieszanek kilku gatunków kaw. Powstała w ten sposób kawa ma (po prawidłowym przygotowaniu) gęstą, orzechowo-brązową piankę zwaną crema. Piance tej espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu. Dzięki krótkiemu czasowi ekstrakcji, wynoszącemu 25-30 s, zawartość kofeiny a ekstrakcie jest niewielka w porównaniu z kawą z ekspresu przelewowego. Oprócz samodzielnego napoju stanowi ona bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych-m.in. latte macchiato, café macchiato czy cappuccino.
Bardzo często w kawiarni czy restauracji do filiżanki espresso otrzymamy dodatkowo szklaneczkę wody, która ma za zadanie oczyszczanie kubków smakowych przed skosztowaniem kawy. Przepłukanie kubków smakowych jamy ustnej ma pozwolić na rozkoszowanie się pełnią smaku esencjonalnego espresso. Usunięcie wszelkich pozostałości innych substancji smakowych pozwoli na odkrycie prawdziwego, pełnego smaku kawy.
żródło: www.konesso.pl
Brak komentarzy: