SOK-MARCHEW,  POMARAŃCZ, GREJPFRUT I GRUSZKA

Marchew to zdrowe warzywo, bogate w cenne witaminy oraz inne dobroczynne i korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, takie jak minerały i przeciwutleniacze. Najbardziej znanym składnikiem marchwi jest beta-karoten, który wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok, ma działanie antynowotworowe oraz sprawia, że skóra ma ładny kolor opalenizny. Marchew to bogactwo witamin.

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, bet-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C.

Grejpfrut nie tylko zapobiega zwężaniu się naczyń, ale także odblokowuje światło żył i tętnic, które zostały zwężone za sprawą złogów cholesterolu. To właśnie potas, likopen i inne silne przeciwutleniacze zawarte w grejpfrucie wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają zawałom, udarom i miażdżycy. Jednocześnie odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu.

Gruszki są świetnym źródłem glutationu, przeciwutleniacza, który obniża wysokie ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Zawierają potas.

SOK KAROTKA

3 duże marchewki

1 pomarańcza

pół grejpfruta

1 gruszka


Wszystkie owoce podziel na mniejsze cząstki, umieść w sokowirówce, wyciśnij sok.



Brak komentarzy: