Witajcie!!!


Dzisiaj dla odmiany napijemy się pysznej czekolady z pomarańczami. Coś innego, ale zaskakujące smakiem. Połączenie czekolady, pomarańczy i przypraw spowodowało, że smak tej czekolady jest niesamowity.
Pomarańcze składają się głównie z wody, która stanowi ponad 80 procent ich zawartości. Jednak w ich słodkim wnętrzu znaleźć można też węglowodany, włókno pokarmowe, witaminy A, C, P., beta-karoten oraz witaminy z grupy B. Poza tym tropikalne owoce dostarczają wapń, magnez, miedź, selen, potas, fosfor, żelazo oraz cynk. 100 g pomarańczy zawiera ok. 47 kcal.
                                                         
Czekolada pomarańczowa
skład:
125 ml mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka miodu
2 grube plastry pomarańczy + plasterki do ozdoby
1 laska cynamonu
skórka z pomarańczy
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania
bita śmietana
Przygotowanie:
Mleko postawić na ogniu razem z miodem, cynamonem, dwoma plasterkami pomarańczy i skórką pomarańczową. Całość gotować do zagotowania mleka, następnie dodać kakao i mieszać cały czas aż się dobrze rozpuści, pogotować chwilkę. Następnie dodać rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną i mieszać wszystko do zgęstnienia czekolady. Do kubka nalać czekoladę, ozdobić laską cynamonu, plastrami pomarańczy, skórką pomarańczową i bitą śmietaną.



























































żródła:


Brak komentarzy: