Witajcie!!!
Ostatnio mamy nieźle upały ponad 30 st. ciepła. W takie upały powinno się pic Ciebie napoje, Pijąc gorące napoje (m.in. herbaty czy wodę), sprawiamy, że podnosi się temperatura ciała i zaczynamy intensywniej się pocić. Receptory na języku wykrywają wyższą temperaturę i przesyłają do mózgu tę informację, a on uruchamia naturalny system chłodzenia, sprawia, że organizm zaczyna się pocić, by pozbyć się niepotrzebnego ciepła. Pot, odparowując z powierzchni ciała, odbiera skórze ciepło i tym samym sprawia, że jest nam chłodniej.
Dzisiaj przedstawiam wam Tuarega to sekretny sposób Marokańczyków na radzenie sobie z upałami. Składa się z zielonej herbaty i mięty oraz dużej ilości cukru. Marokańczycy piją ją podczas spotkań towarzyskich. Jej parzenie jest prawdziwym rytuałem. Co ciekawe, Tuarega nie jest zarezerwowana tylko dla Marokańczyków. Piją ją również mieszkańcy Egiptu, Tunezji czy też Iranu.
skład
zielona herbata
świeża mięta
cukier
woda
przygotowanie
Zalać liście zielonej herbaty oraz mięty wrzątkiem. Dla tych, którzy żyli w przekonaniu, że taka temperatura może być zabójcza dla tego typu herbaty, może to być spore zdziwienie.
Następnym krokiem jest dodanie do naparu dużej ilości cukru. To również może być spore zaskoczenie. Szczególnie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie, że można pić zieloną herbatę na słodko. Tuarega powinna być parzona przez około 10 minut. Niektórzy gotują ją jeszcze przez chwilę na ogniu aż do ponownego zagotowania.
Istotny jest również sposób, w jaki ją nalewamy. Powinniśmy zacząć od trzymania czajniczka nisko, a potem unieść go wysoko do góry. Nie martwmy się tym, że rozlewamy. W Maroko jest to symbol obfitości. Dzięki temu, że herbata nalewana jest z dużej wysokości, po drodze delikatnie traci swoją temperaturę. Oprócz tego w filiżance tworzy się także charakterystyczna pianka.
https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/napoje/sekretny-sposob-marokanczykow-na-upaly-wypij-goraca-herbate/dwn4105
Brak komentarzy: