Dzień dobry!!!


Dziś inka z orientalną nutką, to idealny przepis dla wszystkich tych, którzy by chcieli się delikatnie rozgrzać w te marcowe jeszcze chłodne dni.
Kardamon ma niepowtarzalny, wspaniały aromat – wyraźny korzenny, a jednocześnie delikatny cytrynowy. Ma również wiele prozdrowotnych właściwości. To sprawia, że ta przyprawa chętnie wykorzystywana jest w kuchni do przyprawiania dań i napojów.
Kardamon ma działanie antybakteryjne (działa m.in. na szczepy E. coli, Salmonelli) i dzięki temu może być stosowany jako zamiennik konserwantów stosowanych w żywności (nie wpływa na smak potraw).


Inka x nutą orientu
Skład:
2 łyżeczki klasycznej Inki
100 ml kokosowego od Inki
100 ml wody
Szczypta mielonego kard amonu
Szczypta mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki prażonego sezamu
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Sezam prażymy na małej patelni, na małym ogniu. Uważamy, żeby za bardzo się nie przyrumienił. Dosypujemy kardamon, cynamon i podgrzewamy przez moment razem. Inkę wsypujemy do kubka, dosypujemy prażony sezam oraz przyprawy i zalewamy 100 ml gorącej wody, oraz podgrzanym Kokosowym. Dodajemy miód i mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Przelewamy kawę do filiżanki. Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną i posypałam prażonym sezam .     













































źródła:
https://inka.pl/pl/przepisy/inka-z-nuta-orientu

https://zdrowie.tvn.pl/a/jakie-sa-zdrowotne-wlasciwosci-kardamonu




Brak komentarzy: