Dzień dobry!
Dziś będzie bardzo dobry dzień. Dzisiejsza kawa z dodatkiem
whisky nas pobudzi i rozgrzeje. Idealnie sprawdzi się na
jesienne chłodne dni.
Historia głosi, że kawy po irlandzku jako pierwsi mieli okazję
spróbować pasażerowie samolotu lecącego z Irlandii do Ameryki
Północnej – na skutek złej pogody musiał on zawrócić, a
niezadowoleni podróżni zmuszeni byli spędzić noc na lotnisku.
Aby poprawić im nastrój, podano kawę doprawioną cukrem, whisky
i bitą śmietaną.
Kawa po irlandzku
Składniki
pół szklanki brązowego cukru
1 filiżanka kawy espresso
20 ml whisky
100 ml schłodzonej śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do małego garnka wlewamy pół
szklanki wody i wsypujemy cukier brązowy. Mieszamy na małym
ogniu do uzyskania gęstego syropu. Zaparzyć czarną kawę według
uznania. Wysoką szklankę ogrzewamy ciepłą wodą, następnie
wlewamy kawę czarną, dodajemy whisky i tyle samo syropu
cukrowego. Wszystko razem mieszamy. Na wierzch dodajemy ubitą
śmietanę.
Pozostaje mam tylko delektowanie się pyszną kawą.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kawa_po_irlandzku
https://beszamel.se.pl/kawa-i-herbata/kawa-po-irlandzku-jak-
zrobic-pyszna-irish-coffee-w-domu,3779/
Brak komentarzy: