Witajcie!


Wielu z nas pamięta z dzieciństwa kogel-mogel, przygotowany z surowego żółtka ubitego z cukrem.
A co powiecie na połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym. Kolejna moja propozycja kawy jako deser, ale za to jaki deser.

Kawa z koglem-moglem
składniki:
kawa
1 żółtko
50 ml mleczka skondensowanego słodzonego może być z tubki
Przygotowanie:
Rozbij skorupkę i oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj mleczko skondensowane i ubij przy pomocy miksera na gładką masę. Przygotuj intensywną kawę. Wlej kawę do szklanki i delikatnie uzupełnij masą z żółtka i mleczka skondensowanego. Przed wypiciem dokładnie wymieszać.

Deser deserkiem, ale drobne ciasteczka też nie zaszkodzą w kształcie jajka.

Kruche ciasteczka jajka
Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany
dżem brzoskwiniowy 
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, foremką do ciastek w kształcie jajka wycinamy. W połowie ciastek wycinamy dziurkę nakrętką od butelki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 190 stopniach 10-12 minut. Ciasteczka z wyciętą dziurką oprószamy cukrem pudrem, ciasteczka pełne smarujemy dżemem. Na ciastka z dżemem nakładamy ciastka z dziurką.

Smacznego!


















Źródło:
https://m.smaker.pl/przepisy-desery/przepis-kruche-ciasteczka-z-dzemem-quot-jajka-quot,160362,izaa-a.html
https://www.czajnikowy.com.pl/przepis-na-kawe-z-koglem-moglem-jajkiem-i-mleczkiem-w-tubce/






Brak komentarzy: