A co powiecie na truskawkową mrożoną herbatę? Super na ciepłe dni, i możecie ją sami przygotować w domu !
🔹1300-1400 ml wody 🔹4 torebki Earl Grey 🔹 2 torebki mięty suszonej lub garść listków świeżej jeśli macie 🔹200-250 g mrożonych truskawek 🔹1 pomarańcza 🔹1 cytryna
Przygotowanie :
Zaparz herbatę jak zwykle, możesz ją posłodzić tak jak lubisz albo i nie, jeśli nie lubisz. Kiedy całkowicie wystygnie, zalej owoce i wstaw do lodówki, najlepiej na noc, wtedy truskawki pięknie puszczą smak, ale wystarczy już kilka godzin żeby dobrze smakowała. Podawaj z lodem ewentualnie owocami w środku. Po wypiciu truskawki nadają się do zjedzenia!
Zapraszam na instagram Caffe Lazur tam też ciekawa wersja z malinami.
A do herbatki dziś makowiec japoński, przepis pod zdjęciami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach.
🔹1300-1400 ml wody 🔹4 torebki Earl Grey 🔹 2 torebki mięty suszonej lub garść listków świeżej jeśli macie 🔹200-250 g mrożonych truskawek 🔹1 pomarańcza 🔹1 cytryna
Przygotowanie :
Zaparz herbatę jak zwykle, możesz ją posłodzić tak jak lubisz albo i nie, jeśli nie lubisz. Kiedy całkowicie wystygnie, zalej owoce i wstaw do lodówki, najlepiej na noc, wtedy truskawki pięknie puszczą smak, ale wystarczy już kilka godzin żeby dobrze smakowała. Podawaj z lodem ewentualnie owocami w środku. Po wypiciu truskawki nadają się do zjedzenia!
Zapraszam na instagram Caffe Lazur tam też ciekawa wersja z malinami.
A do herbatki dziś makowiec japoński, przepis pod zdjęciami.
Przepis na makowiec japoński :
Składniki:
- puszka masy makowej (800-850g)
- 6 jajek
- 5 jabłek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżek kaszy manny
- 100 g rodzynek
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- kilka kropel olejku rumowego
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach.
Brak komentarzy: