Obiecana kawa po wietnamsku z mlekiem i mrożona
KAWA Z MLEKIEM
2 łyżeczki kawy mielonej
50 ml słodzonego, skondensowanego mleka zagęszczonego
gorąca woda
Przepis
Do niewielkiej szklanki wlej mleko.
Zagotuj wodę w czajniku.
Do wietnamskiego zaparzacza wsyp kawę i dokładnie ją ugnieć tak, żeby wyrównać jej powierzchnię. Przykryj metalowym wieczkiem.
Teraz powoli wlewaj wodę, zaczynając od 40-50 ml. Odczekaj chwilę i dolej resztę wody. Nałóż pokrywkę i odstaw na kilka minut (3-4), by kawa skończyła się parzyć.
Gotowe, smacznego!
KAWA MROŻONA
Przepis / 1 porcja
Do kubka lub filiżanki nalewamy niewielką ilość (ok. 50 ml) skondensowanego mleka. Opcjonalnie dodajemy także kilka kostek lodu.
Na naczyniu umieszczamy najpierw nakładkę z dziurkami. Do pojemniczka wsypujemy 2-3 łyżeczki mielonej kawy (najlepiej wietnamskiej) i lekko ubijamy ją dziurkowaną praską. Praska pozostaje w pojemniku, który umieszczamy następnie na naczyniu z nakładką.
Wlewamy gorącą wodę do około 1/4-1/3 wysokości pojemniczka. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ powoduje on pęcznienie kawy i wydobywa jej aromat przed właściwym zaparzaniem.
Po około 30 sekundach, gdy kawa wchłonie całość wody, wlewamy gorącą (lecz nie wrzącą) wodę aż do wypełnienia pojemniczka i przykrywamy go pokrywką. Zaparzanie trwa 4-5 minut.
KTÓRĄ WYBIERACIE?
No chyba że wolicie
z koglem-moglem
czarną mrożoną
z jogurtem i mleczkiem kokosowym .
KAWA Z MLEKIEM
2 łyżeczki kawy mielonej
50 ml słodzonego, skondensowanego mleka zagęszczonego
gorąca woda
Przepis
Do niewielkiej szklanki wlej mleko.
Zagotuj wodę w czajniku.
Do wietnamskiego zaparzacza wsyp kawę i dokładnie ją ugnieć tak, żeby wyrównać jej powierzchnię. Przykryj metalowym wieczkiem.
Teraz powoli wlewaj wodę, zaczynając od 40-50 ml. Odczekaj chwilę i dolej resztę wody. Nałóż pokrywkę i odstaw na kilka minut (3-4), by kawa skończyła się parzyć.
Gotowe, smacznego!
KAWA MROŻONA
Przepis / 1 porcja
Do kubka lub filiżanki nalewamy niewielką ilość (ok. 50 ml) skondensowanego mleka. Opcjonalnie dodajemy także kilka kostek lodu.
Na naczyniu umieszczamy najpierw nakładkę z dziurkami. Do pojemniczka wsypujemy 2-3 łyżeczki mielonej kawy (najlepiej wietnamskiej) i lekko ubijamy ją dziurkowaną praską. Praska pozostaje w pojemniku, który umieszczamy następnie na naczyniu z nakładką.
Wlewamy gorącą wodę do około 1/4-1/3 wysokości pojemniczka. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ powoduje on pęcznienie kawy i wydobywa jej aromat przed właściwym zaparzaniem.
Po około 30 sekundach, gdy kawa wchłonie całość wody, wlewamy gorącą (lecz nie wrzącą) wodę aż do wypełnienia pojemniczka i przykrywamy go pokrywką. Zaparzanie trwa 4-5 minut.
KTÓRĄ WYBIERACIE?
z koglem-moglem
czarną mrożoną
z jogurtem i mleczkiem kokosowym .
Brak komentarzy: