Dziś chcę wam zaproponować  białą herbatę .

 Biała herbata jest bowiem najmniej przetworzoną postacią herbaty, co powoduje, że zawiera więcej składników odżywczych niż herbata czarna lub zielona. Ponadto ma delikatny, lekko słodki smak, który nie jest przy tym przytłaczający. Jej zaletą jest również mniejsza zawartość teiny niż w przypadku herbat zielonych lub czarnych, o kawie nie wspominając.
Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy.
Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację.
Białą herbatę zaleca się osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych.
Nie bez powodu nazywana jest "eliksirem młodości". Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.
By uzyskać taki efekt wsypujemy płaską łyżeczkę herbaty do filiżanki i parzymy w temperaturze od 70 do 85 stopni. Najważniejsze by nie przekroczyć temperatury 90 stopni Celsjusza, gdyż w tak gorącej wodzie ginie większość pozytywnych właściwości tej herbaty. Po 10, 15 minutach napar można podawać. Trzeba także uważać z ilością suszu. Zbyt mała zawartość w filiżance sprawi, że smak będzie niewyraźny, zbyt duża zaś uczyni napój cierpkim i nieprzyjemnym.
Dość teorii  czas na degustację   .

TAJEMNICA INKÓW  
SKŁAD:Pai Mu Tan, morwa owoc suszony, jagoda inkaska suszona, bławatek, aromat.
Nie jest to tania herbata  ale godna polecenia . Opakowanie 50g kosztuje ok.16 zł  .POLECAM!!!


1 komentarz: